Wie zijn we?
De Vrienden van het Gemeenschapsonderwijs bestaan momenteel uit :
- De Vrienden van het GO! Brugge-Oostkust vzw, met zetel in Brugge, opgericht in 1999, werkend rond de SGR 25;
- De Vrienden van het GO! Mandel en Leie vzw, met zetel in Roeselare, opgericht in 2003, werkend rond de SGR 26;
- De Vrienden van het GO! Scholengroep-aan-Zee vzw, met zetel in Oostende, opgericht in 2004, werkend rond de SGR 27;
- De Vrienden van het GO! Westhoek FV, met zetel in Diksmuide, opgericht in 2008, werkend rond de SGR 28;
- De Vrienden van het GO! Dender vzw, met zetel in Aalst, opgericht in 2013, werkend rond de SGR 19.
- De Vrienden van het GO! Waasland vzw, met zetel in Sint-Niklaas, opgericht in 2018, voornamelijk werkend rond de SGR 17 maar ook openstaand voor vragen uit SGR 18.
Ons doel
De bedoeling van onze verenigingen is vanuit een humanistische en pluralistische visie het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap te ondersteunen en te promoten. Ook ondersteunen wij financieel leerlingen en oud-leerlingen (zij het op een eerder discrete wijze). Het detecteren van probleemkinderen of kinderen die door financiële nood geen verdere studies aanvatten krijgt onze bijzondere aandacht. Dat kunnen wij dankzij de medewerking van zorgcoördinatoren en leerlingenbegeleiders uit de verschillende GO! scholen.
Onze activiteiten
Onze vereniging wil zich duidelijk profileren als verdediger van het officieel neutraal onderwijs en steunt uiteraard de doelstellingen zoals vervat in het democratisch basisdocument van het GO!, het Pedagogisch Project. “Dromen krijgen een kans!” is een prachtige leuze en ons hoofddoel is dan ook kinderen uit het GO! helpen die dromen waar te maken.Met de prijs voor de ‘sociaal verdienstelijke leerling’ willen we jaarlijks kinderen in de bloemetjes zetten ongeacht hun kleur, ras, ideologische of filosofische overtuiging. Niet altijd de slimste en mooiste leerlingen zijn sociaal verdienstelijk. Daarbij willen wij bovendien de kwaliteit van het GO! aantonen. Enkele verenigingen organiseren tevens filmvoorstellingen, wedstrijden rond “Diversiteit”, enz…